Zástupcovia cirkví sa modlili za spásu duší tragicky zosnulých vojakov

21.01.2006 Prešov

Prešov 21. januára (TASR) - Modlitby za spásu duší tragicky zosnulých príslušníkov Ozbrojených síl SR zneli dnes večer v gréckokatolíckom katedrálnom chráme ...
Prešov 21. januára (TASR) - Modlitby za spásu duší tragicky zosnulých príslušníkov Ozbrojených síl SR zneli dnes večer v gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Na zádušnej ekumenickej bohoslužbe sa zišlo niekoľko stovák veriacich. Prihovorili sa k nim predstavitelia štyroch cirkví - gréckokatolícky eparcha Ján Babjak, rímskokatolícky pomocný biskup Stanislav Stolárik, evanjelický biskup Igor Mišina a kazateľ Bratskej cirkvi Daniel Jurčo. Prosili tiež o útechu pre pozostalých a o uzdravenie jediného vojaka, ktorý leteckú katastrofu prežil a leží v nemocnici v Košiciach.
Babjak po skončení bohoslužby pre médiá povedal, že "ťažko je nachádzať slová útechy v takomto prípade". Verí však, že dnes už nebohí vojaci boli pripravení i na taký koniec pozemského života, lebo pre veriaceho človeka "život sa smrťou nekončí". Vyjadril sa tak aj preto, lebo bol na osudnej palube havarovaného lietadla s nimi "vojenský duchovný, ktorý vlastne si plnil svoju úlohu". Mišina pripomenul, že ekumenická bohoslužba bola aj preto, aby pozostalí po obetiach "vedeli, že ak budú niečo potrebovať, sme ochotní pomôcť".
Po panychíde sa časť veriacich odobrala do vestibulu budovy veliteľstva mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta podpísať kondolenčné listiny. Tu je pietna pripomienka aj Prešovčana podplukovníka Ľuboslava Baluchu, veliteľa kontingentu na mierovej misii KFOR v Kosove a bývalého náčelníka štábu mechanizovanej brigády. V slzách sem prišla z kostola aj jeho manželka v sprievode dcér a najbližších príbuzných.
Kondolenčné listiny sú verejnosti prístupné do piatku 27. januára.
Vystavené sú tu už aj sústrastné telegramy veliteľstva misie KFOR z Prištiny a partnerskej 21. brigády horských strelcov z poľského Rzeszowa.
 

Vyberte región